Prezentacija TONUS HLEBA


Neka hrana bude lek, neka lek bude hrana - Hipokrat

tonus hleb

 

 

Neka hrana bude lek, neka lek bude hrana!

Hipokrat


HLEB ZA TREĆI MILENIJUM


HLEB „TONUS“

HLEB BEZ BRAŠNA, IZ PROKLIJALOG ZRNA PŠENICE


Ponosni smo na ekskluzivni ugovor o koncesiji koji smo sklopili sa ruskim akademikom Antonovim, na osnovu kog će se na svakom našem proizvodu i reklamnom materijalu naći tekst:

proizvedeno po licenci OOO „AcademProduct“, Rusija, www.tonushleb.ru, autor akademik Antonov V.


I tehnologija i specijalna oprema za proizvodnju „TONUS“-a su patentirani.


Hleb bez brašna „TONUS“ je visoko rangiran proizvod za zdravu ishranu. (hleb od celog zrna pšenice proizveden direktno iz proklijalog zrna pšenice).


ISTORIJAT


Godine 1987 je razvijena jedinstvena tehnologija proizvodnje pšeničnog hleba koji ima lekovita svojstva, a proizvodi se direktno od žitarica ( dovedenih u fazu klijanja ), bez upotrebe brašna u procesu. Takođe je iste godine postavljena i prva eksperimentalna oprema za proizvodnju takvog hleba.

Godine 1990 su kreirane i industrijske mašine i oprema za proizvodnju pšeničnog hleba od celog zrna i iste su registrovane kao trgovačka marka pod nazivom „Tonus“. Tada je i počela masovna proizvodnja „Tonus“ hleba širom Rusije.

Danas se „Tonus“ proizvodi u više od 30 gradova u Rusiji i inostranstvu, uključujući i pet evropskih zemalja, među kojima je i naša zemlja Srbija.

Nosilac licence Akadem Product za Srbiju je firma Trivit iz Bečeja, u čijem sastavu posluje „Bečejska pekara“ koja i proizvodi „Tonus“ hleb.UVOD


Svuda u svetu ljudima najveće bogatstvo predstavlja zdravlje, koje prevashodno zavisi od ishrane.

Proizvod sa sledećim svojstvima bi mogao biti idealan (sa stanovišta zdrave ishrane):

 1. Obezbeđuje organizam sa svim neophodnim nutritivno i biološko vrednim supstancama, koje se u njemu nalaze u lako usvojivom obliku za organizam.

 2. To je ekološki čist proizvod, koji ne sadrži konzervanse, niti nagomilane supstance, nepoželjne za organizam.

 3. Konstantno prečišćava organizam od naslaga kancerogenih i drugih štetnih materija.

PROIZVOD


Pre 20 godine je hleb „TONUS“ po prvi put proizveden u Rusiji. To je hleb bez brašna, napravljen direktno iz integralnog zrna pšenice, dovedenog u stanje klijanja. Osnovni cilj proizvodnje ovakvog hleba je da se maksimalno iskoriste svi nutritijenti iz zrna pšenice.

Patentirana tehnologija proizvodnje hleba bez brašna „Tonus“ omogućava da se sačuvaju svi korisni delovi zrna, uključujući klicu, aleuronski sloj i višeslojne ljušture.

Endosperm, centralni deo zrna koji čini 78-81% mase zrna, sastoji se uglavnom od skroba.

Klica, druga komponenta zrna, graniči se sa endospermom i pojavljuje se prilikom klijanja zrna. Čini 2-3,5% mase zrna i bogata je proteinima, vitaminima i mineralima.

Aleuronski sloj, treća komponenta, čini 14-16% mase zrnai bogata je proteinima, vitaminima B grupe, mineralima i dijetetskim vlaknima.

Višeslojni omotač ili mekinje, koji inače u klasičnoj proizvodnji brašna u mlinovima zaostaje u stočnom brašnu, i baca se stoci, čini 4-6% mase zrna i bogat je dijetetskim vlaknima i mineralima.


U skladu sa „know-how“-om pečenja ovog hleba: zrno je najpre podvrgnuto detaljnom čišćenju, ispiranju velikom količinom vode i potapanju u vodu u trajanju od 15-20h, nakon čega zrno prelazi u fazu klijanja, potom se melje, a dobijena testena masa se postupkom tradicionalne tehnologije prevodi u finalni proizvod- hleb „TONUS“.

Ovaj hleb sadrži mnogo hranljivih vlakana. Upotrebom 250g „TONUS“ hleba na dan u organizam se unosi 40-45g vlakana. Preporučena dnevna količina je 50g vlakana.

Na osnovu naučnih podataka sadržaj hranljivih vlakana u hlebu „TONUS“ je 22%, od čega je 13% rastvorljivih vlakana a 9% nerastvorljivih i to je 20 puta više nego sadržaj hranljivih vlakana u hlebu široke potrošnje.

 

Upravo se zahvaljujući strukturi i veličini vlakana temeljno čiste površine crevnog trakta, kao i drugih sistema u organizmu.

Krv se takođe prečišćava. Korišćenjem hleba „TONUS“ u ishrani, u kombinaciji sa drugom hranom kaja gotovo uvek sadrži određenu količinu kancerogenih i toksičnih materija, zahvaljujući hranljivim vlaknima „TONUS“-a absorbuju se ove štetne materije i obezbeđuje se održavanje čistoće važnih sistema u organizmu.

Izuzetno važna osobina hranljivih vlakana „TONUS“-a se ogleda u njihovoj absorbujućoj moći, pomoću koje se organizam lakše i brže oslobađa već stvorenih, čak i hroničnih naslaga štetnih materija.

 

Pored gore navedenog, hranljiva vlakna „TONUS“-a stimulišu i osnažuju peristaltiku creva i skraćuju vreme pročišćavanja crevnog trakta od momenta prijema hrane čak do 7-8 puta. Nakon uzimanja moderne rafinisane hrane ovo vreme iznosi 26-27h pa čak i do 3 dana. Ovako dugo vreme zadržavanja hrane u crevnom traktu uzrokuje veliki broj problema, najpre razvijanje patogene mikroflore koje dovodi do raznovrsnih oboljenja gastro-enteričnog trakta i u najgorem slučaju do kancera.

 

ISTRAŽIVANJA


Eksperimentalna istraživanja, sprovedena na Institutu za Biofiziku u odeljenju u Sibiru a u sklopu Ruske Akademije Nauka, zasnovana na unosu ne-letalnih doza fenilhidrazina i natrijum- nitrita (izuzetno kancerogene materije) u životinje, dokazano je antitoksično delovanje „TONUS“-a.

 

Ove životinje su se hranile „TONUS“-om i kao rezultat dokazano je da je „TONUS“ blokirao otrove i kancerogene materije ubrzavajući njihovo izbacivanje iz organizma, pre pokretanja bilo kakvih malignih procesa, ne dozvoljavajući da se te štetne materije absorbuju u krvi.

 

Velika vrednost hleba „TONUS“ leži u činjenici da svi najvredniji nutritijenti u zrnu oživljavaju u procesu močenja i pripremaju se za klijanje, za rađanje novog života- klice. U ovom hlebu svi morfološki delovi zrna uključujući i klicu, aleuronski sloj, višestruke omotače su sačuvani i neki su u biološki aktivnom stanju. Ove komponente su neophodne za ljudski organizam i sadrže skoro sve potrebne minerale i vitamine.

 

TONUS“ obiluje magnezijumom, cinkom, selenom, gvožđem, manganom, bakrom, kobaltom, silicijumom. U hlebu su ovi elementi izbalansirani i u lako usvojivom obliku, zahvaljujući procesu klijanja, u toku kog se stvaraju odgovarajući uslovi za život i ishranu klice.

 

TONUS“ je bogat vitaminima grupe B: B1, B2, B3 (RR), B6, B12, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, inozitolom, vitaminom E.

Biohemijska istraživanja sprovedena na Spoljnom Institutu za industriju za proizvodnju hrane i Državnom naučno-istraživačkom institutu za pekarsku industriju su pokazala da hleb „TONUS“ ima najbolje parametre u okviru biološko vrednih supstanci. (tabela 1)

 

Hemijski sadržaj hleba (izraženo na 100g proizvoda)

Parametri

Hleb “TONUS“

Hleb od neprosejanog brašna

Hleb proizveden od brašna 1. klase kvaliteta

Proteini, g

8,2

7,6

7,4

Аminokiseline

Lizin, mg


320


229


155

Меtionin , mg

183

138

107

Тriptofan, mg

123

97

72

Masti, g

1,4

1,2

1,1

Ugljenihidrati, g

43

44,1

51,3

Vitamini

В1, mg


0,4


0,28


0,16

В2, mg

0,24

0,15

0,09

РР, mg

3,3

1,6

0,07

Е, mg

27

3,3

1,4

Мineralne materije

Kalcijum, mg342317

Magnezijum, mg

141

86,9

19,2

Fosfor, mg

350

97

83

Gvožđe, mg

3,9

2,2

1,7

Energetska vrednost кcаl


187


212


264

Istraživanja sa Prvog Medicinskog Instituta u Moskvi nazvanog po Mr. Sechenov, ukazuju na visoku biološku vrednost „TONUS“-a izraženu preko koeficijenta efektivnosti proteina (REP)- međunarodni priznat parametar za procenu biološke vrednosti prehrambenih proizvoda. REP hleba „TONUS“ prevazilazi REP hleba od neprosejanog brašna i hleba od brašna 2. klase kvaliteta za 28%.

 

Rezultati istraživanja biološke vrednosti hleba „TONUS“ sprovedena na Institutu za Biofiziku u odeljenju u Sibiru a u sklopu Ruske Akademije Nauka ukazuju na izuzetno visok uticaj hleba „TONUS“ na pojačano stvaranje hemoglobina i eritrocita u krvi.

 

Rezultati istraživanja sprovedenih na Ruskoj Akademiji za medicinske nauke, Krasnoyarsk regionalnoj dečijoj bolnici, Tver regionalnom kliničkom centru i istraživanja brojnih naučnika iz različitih zemalja ukazuju na impresivan uticaj hleba „TONUS“ na ljudski organizam.

 

TONUS“ hleb u regularnoj ishrani:

 

 1. stimuliše peristaltiku creva i osnažuje motorne funkcije žučnih puteva

 2. stimuliše uklanjanje iz organizma naslaga kancerogenih i toksičnih materija, kao i viška holesterola

 3. stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi i normalizuje sastav krvi

 4. zaustavlja razvoj onkoloških oboljenja

 5. prevencija i lečenje dijabetesa

 6. prevencija ateroskleroze

 7. smanjenje telesne težine kod gojaznosti

 8. prevencija lečenja celulitisa


PREPORUKE ZA UPOTREBU


TONUS“ hleb je preporučen od strane Ministarstva zdravlja Ruske Federacije i Instituta za nutricionizam Ruske akademije medicinskih nauka Ruske Federacije kao proizvod koji ima generalno pozitivan uticaj na zdravlje ljudi, uključujući pravilnu ishranu dece školskog i predškolskog uzrasta i ishranu dijabetičara, kao i dijetetski režim ishrane. Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije je u predškolskim ustanovama širom Ruske Federacije uvelo hleb „TONUS“ kao obaveznu namirnicu za ishranu dece najmanje 2 puta nedeljno.

Hleb „TONUS“ se preporučuje starijim osobama koje boluju od ateroskleroze i ishemičnih oboljenja srca, hipertenzije, dijabetesa, gojaznosti i oboljenja crevnog trakta.

Uopšteno govoreći, „TONUS“ je hleb za dnevnu masovnu upotrebu koji ima izuzetno lekovito i profilaktičko svojstvo i izuzetno visoku sposobnost čišćenja ljudskog organizma.


POREĐENJA


U skorije vreme na tržištu se pojavilo mnogo vrsta hlebova od „žitarica“ koja u osnovi imaju brašno i kao dodatke različite vrste ili kombinacije žitarica: izlomljene, spljoštene itd. Svi ovi hlebovi se razlikuju od „TONUS“-a prvenstveno po tome što sadrže brašno koje ima nisku biološku vrednost, kao i po zrnu iz kog se dobija brašno, jer ono nije dovedeno u stanje klijanja niti izmleveno u cilju recepcije lako usvojivih elemenata i kvalitetnih hranljivih vlakana.

Integralno zrno, koje još nije proklijalo, organizam praktično ne može da usvoji!

 

NAGRADE


TONUS“ je dobio prestižne nagrade na međunarodnom nivou za visoko kvalitetni potrošački hleb i za lekovita svojstva koja poseduje.


TONUS“

- 10-15 februar 1999 godine dobija Najvišu nagradu na internacionalnoj izložbi INTER-EKO u Sofiji, Bugarska

- 3-8 maj 1999 godine dobija zlatnu medalju na Svetskom sajmu u Plovdivu, Bugarska

- 29. septembar – 5 oktobar 2000 godine u Minhenu, Nemačka, na Međunarodnom sajmu pekarstva IBA biva prepoznat kao jedinstven proizvod u svetu, kojem nema ravnog ni sličnog

- 5-9 februar 2001 godine je dobio zlatnu medalju na međunarodnom sajmu „Prodekspo- 2001“, „Prehrambeni proizvodi iz Rusije- 2001“ u Moskvi.

- 13-16 jun 2001 godine dobija zlatnu medalju na internacionalnoj izložbi Ruska hrana

- 2002 godine osvaja zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju o Zaštiti životne sredine i bezbednosti proizvoda

- 23-26 maj 2004 godine u Velikoj Britaniji dobija priznanje da je proizvod od Globalnog značaja na „12. Međunarodnom kongresu o žitu i hlebu“

- 10-14 april 2007 godine osvaja zlatnu medalju i prvo mesto na takmičenju u Moskvi, Rusija za namirnicu najbolju u ishrani dece starije iod 3 godine

- 22-27 april 2007 godine takođe u moskvi, Rusija, postaje priznat kao najkorisniji


ASORTIMAN


Trenutno se na našem tržištu nalazi tri vrste „Tonus“ hleba napravljenog od proklijalog zrna pšenice. Lako ćete ih prepoznati u njihovoj jedinstvenoj ambalaži.

 1. Hleb bez brašna „Tonus“, natural neto masa 300 gr, upakovan proizvod sa rokom trajanja 4 dana Sastojci: proklijalo pšenično zrno, kvasac, so

Svi proizvodi su sertifikovani, imaju bar kod

 1. Hleb bez brašna „Tonus“, sečeni neto masa 300 gr, upakovan proizvod sa rokom trajanja 4 dana Sastojci: proklijalo pšenično zrno, kvasac, so

 2. Hleb bez brašna „Tonus“, obogaćeni neto masa 300 gr, upakovan proizvod sa rokom trajanja 4 dana Sastojci: proklijalo pšenično zrno, kvasac, so, laneno seme, bundevino seme, suncokret, susam


U PLANU SU:

1. Hleb bez brašna „Tonus“,RAŽENI

Sastojci: proklijalo pšenično i raženo zrno, kvasac, so

2. Hleb bez brašna „Tonus“, SA SUVIM GROŽĐEM

Sastojci: proklijalo pšenično zrno, kvasac, so, melasa, suvo grožđe

3. Hleb bez brašna „Tonus“, FITNES; SA SUVIM VOĆEM

Sastojci: proklijalo pšenično zrno, kvasac, so, melasa, suvo grožđe, suve kajsije, kandirano voće


U ZAKLJUČKU


Na kraju, neophodno je naglasiti da svakodnevna upotreba hleba „TONUS“ garantuje:

 1. konstantno (pažljivo) pražnjenje gastro-enteričnog trakta, pročišćavanje krvi i drugih sistema u organizmu zahvaljujući visokom sadržaju hranljivih vlakana.

 2. Održavanje ravnoteže u organizmu u pogledu esencijalnih (nezamenljivih) aminokiselina, minerala i vitamina u lako usvojivom obliku.

TONUS“ hleb je neophodan proizvod u svakodnevoj ishrani i izuzetan kao lek u cilju održanja zdravlja i preventive.
NEKE PREDNOSTI


Želimo da Vam skrenemo pažnju na još neke prednosti ove naše tehnologije za proizvodnju hleba bez brašna.

 1. U našoj tehnologiji zrno se maksimalno iskorišćava (96-97%) što vodi boljoj ekonomičnosti procesa.

 2. Uz pomoć ove tehnologije možemo rešiti problem (ne)zdrave ishrane u Fast Food lancima, koristeći testo od proklijalog zrna umesto testa od brašna

 3. Neograničene su mogućnosti za proizvodnju testenina, pizza i drugih proizvoda od mase od proklijalog zrna pšenice

 4. Masa od proklijalog zrna pšenice se može čuvati u smrznutom stanju.

IBA, prestižni vodeći svetski sajam pekarstva i poslastičarstva, održava se svake 3 godine u Nemačkoj. 2000.godine, u Minhenu. Na sajmu IBA hleb „TONUS“ je prepoznat kao jedinstven proizvod, izuzetnog kvaliteta koji nema sličnog konkurentnog proizvoda u svetu!